DÍTĚ SE BOJÍ DO ŠKOLKY ❤️ Lupa v Kapse

Dítě se bojí jít do školky?

Jak mu pomoci překonat obavy a vybudovat sebejistotu?

 

Nástup do školky může být pro mnohé děti a jejich rodiče emocionálně náročným obdobím. Některé děti se do školky těší a rychle se adaptují, zatímco jiné mohou pociťovat obavy, strach a separační úzkost. Pro některé děti to může být první samostatný krok mimo domov a bez přítomnosti rodičů. Jak můžeme pomoci dítěti, které se bojí jít do školky? Jak mu poskytnout podporu a pomoci mu vybudovat sebejistotu? 

 

 

DITE_SE_BOJI_DO_SKOLKY_Lupa_v_Kapse

 

proč se mé dítě bojí školky?

 

Prvním krokem k pomoci dítěti se strachem z nástupu do školky je porozumění jeho pociťovaným emocím. Děti mohou mít různé důvody pro své obavy, a je důležité tyto obavy brát vážně a respektovat je. Některé obvyklé obavy jsou:

 

Separace od rodičů

Děti jsou zvyklé na přítomnost rodičů, a náhle se nacházejí ve školce bez této známé opory. 

 

Neznámé prostředí

Prostředí školky, noví lidé a nové rutiny mohou být děsivé pro dítě, které ještě nemá zkušenost s takovými situacemi. Děti jsou zvyklé na domácí prostředí a pohodlí, a náhlá změna pro ně může být stresující.

 

Sociální obavy

Děti mohou být nervózní z nových vrstevníků a obávat se, že s nimi nebudou umět komunikovat nebo se nebudou cítit přijaty.

 

Odloučení od domova

Strach z toho, že budou dlouho od rodičů, nebo že se k nim nebudou moci vrátit.

 

 

JAK_POROZUMET_STRACHU_DITETE_Lupa_v_Kapse

 

jak Pomoci dítěti překonat obavy ze školky?

 

Představte školku pozitivně

Ukažte dítěti, že školka může být zábavné místo, kde se může učit nové věci, hrát si s kamarády a užít si zábavu. Mluvte o pozitivních aspektech školky, jako jsou hry, kreativita a nové zážitky.

 

Návštěvy a seznamování

Pokud je to možné, přiveďte dítě do školky na několik návštěv před oficiálním začátkem. To mu umožní seznámit se s prostředím, učiteli a dětmi, kteří budou jeho spolužáky.

 

Udělejte rozloučení krátkým a sladkým

Při rozloučení ve školce buďte pevní, ale laskaví. Dlouhé a emotivní rozloučení může dítě ještě více vyplašit. Dejte mu najevo, že se brzy vrátíte.

 

 

PROC_SE_ME_DITE_BOJI_SKOLKY_Lupa_v_Kapse

 

Ujistěte dítě o návratu

Před odchodem do školky mu sdělte, kdy se vrátíte a dodržujte sliby. Tím mu dáváte pocit jistoty a bezpečí.

 

Podpora od učitelek

Komunikujte pravidelně s učitelkami ve školce a zjišťujte, jak se dítě chová a jak se cítí. Učitelky mají zkušenosti s dětmi, které se bojí, a mohou vám poskytnout užitečné rady.

 

Návrat domů

Po návratu domů po práci nebo po skončení školky si dejte čas a věnujte svou pozornost dítěti. Hrajte si a navrhněte, aby vám povědělo, co nového zažilo, ukažte zájem o jeho zážitky. Dejte dítěti prostor vyjádřit své pocity a otázky.

 

Posílení sebejistoty

Vyslechněte si jeho úspěchy a pokusy. Pomozte mu budovat sebevědomí tím, že mu dáváte prostor k samostatnosti a k rozhodování.

 

Buďte trpěliví

Každé dítě je jedinečné, a některé děti mohou potřebovat více času na adaptaci než jiné. Buďte trpěliví a neodsuzujte ho za jeho obavy.

 

 

DITE_SE_BOJI_SKOLKY_Lupa_v_Kapse

 

Jak tedy dítěti pomoci se strachem?

 

Nástup do školky může být pro děti stresující, ale s podporou a láskou rodičů mohou tuto fázi úspěšně překonat. Důležité je brát jeho obavy vážně a poskytnout mu pocit bezpečí a jistoty. S časem a trpělivostí se mnoho dětí adaptuje a začne si užívat svůj čas ve školce. Poslouchejte své dítě, buďte jeho oporou a pomáhejte mu vybudovat si sebejistotu v novém prostředí. 

 

Pamětihodná jsou slova Carla Rogersa: "Jeden z nejdůležitějších darů, které můžete dítěti dát, je opravdový pocit, že bylo vyslyšeno, pochopeno a cítí, že na jeho pocitech záleží." Dítě musí cítit, že jste tu pro něj, a postupně se jeho strachy zmírní.

 

NECHŤ TENTO KRÁTKÝ ČLÁNEK POSLOUŽÍ JAKO ÚVOD K DISKUZI. Máte s tímto zkušenost?:

Zpět do obchodu